Sterilujeme šťávy a sirupy 

Sterilací zlikvidujeme kvasinky, plísně, bakterie a inaktivizujeme enzymy, které způsobují hnědnutí šťáv a zhoršují jejich chuť a vůni.

Lahve naplníme šťávou 3-4 cm pod okraj.

Lahve uzavřeme.

Voda v hrnci sahá 3 cm pod okraj hrdla lahve.

Doba sterilace je 15 minut při teplotě 85 stupňů C.

Sterilace v neuzavřených lahvích probíhá stejně, horké lahve zazátkujeme. Položíme vodorovně a necháme cca 10 minut dokončit proces sterilace.

 

Šťávu je možné sterilovat i v hrnci (smaltovaném), ohřejeme na 80 stupňů C a hned plníme do předehřátých lahví nebo sklenic. Ihned zazátkujeme nebo zavíčkujeme a položíme na cca 10 minut do vodorovné polohy.