Rybízová marmeláda 

 Rybíz umeleme v mlýnku na ovoce, případně v odšťavovači.

 (tip - nemáme-li mlýnek ani odšťavovač: můžeme menší množství rybízu 1,5 kg - podlít vodou 1 dl - vaříme 5-10 minut a propasírujeme, POZOR ihned zpracovat)

Získaný rybízový protlak 1 kg - dáme do nízkého kastrolu a vaříme 15 minut. Během vaření mícháme. Následně přidáme cca 1 kg cukru, uvedeme do varu a vaříme 5minut.

Vyzkoušíme rosolování marmelády - kápneme trochu na studený talířek a za chvíli zjistíme, zda tuhne.

(tip - pokud marmeláda netuhne, můžeme vařit dalších 5 minut  - POZOR - doba varu s cukrem by neměla překročit 10 minut, aby se nezhoršila kvalita marmelády)

Marmeládu v tekutém stavu naplníme do skleniček až po horní okraj.

Sklenice uzavřeme víčkem a převrátíme. Po 10 - 30 minutách postavíme víčkem nahoru.

Hotovo, nezapomeneme sklenice označit: obsah a doba výroby.

(tip - po otevření můžeme hustou marmeládu naředit trochou rumu, promíchat, potom je vynikající k použití při pečení nejrůznějších dobrot)

Ovocné sirupy připravujeme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citronové.

 

Rybízový sirup

Šťávu získáme v odšťavovači nebo lisováním.

Na 1 l šťávy z červeného rybízu dáme 1,7 l cukru a 1 lžičku kyseliny citronové.

(tip - šťávu z červeného můžeme dochutit šťávou z černého rybízu, zhruba v poměru 8:2)

Zahřejeme na 70 -75 stupňů C, rozpustíme cukr a kyselinu.

Následně plníme sirup do předehřátých lahví (co nejplnější), uzavřeme a na 10 minut dáme do vodorovné polohy k dosterilování.

Necháme volně vychladnout, označíme a uložíme.

(tip - nejkvalitnější a nejhodnotnější sirup připravíme z rybízu černého)

 

Rybízová šťáva

Šťávu získáme lisováním (můžeme připravit i čirou šťávu filtrováním, ale není to to pravé. Snížíme tím biologickou hodnotu výsledné šťávy).

Šťávu ředíme vodou a dosladíme - podle chuti, orientačně na 1 litr šťávy cca 1 - 1,2 litru vody a 250 - 350 g cukru.

Následně STERILUJEME