Šípková marmeláda

Má vynikající chuť, použijeme červené zralé šípky, ne měkké. 

Šípky očistíme a pokrájíme, odstraníme semena a chloupky.

(tip - chloupky musíme dobře omýt, pokud se dostanou do marmelády, tak má potom drsnou pachuť)

Podlijeme malým množstvím vody a vaříme do změknutí.

Následně propasírujeme.

1 kg vzniklého protlaku vaříme 20 minut, potom přidáme 600 g cukru a vaříme do zhoustnutí.

(tip - pro zjemnění chuti můžeme přidat jablečný protlak v poměru 75 šípkového : 25 jablečného)

Vyzkoušíme rosolování marmelády - kápneme trochu na studený talířek a za chvíli zjistíme, zda tuhne.

Marmeládu v tekutém stavu naplníme do skleniček až po horní okraj.

Sklenice uzavřeme víčkem a převrátíme. Po 10 - 30 minutách postavíme víčkem nahoru.

Hotovo, nezapomeneme sklenice označit: obsah a doba výroby.